Hulp bij het bestrijden of voorkomen van woelratten

Neem contact op

SPOED? DIRECT CONTACT VIA 06 22 80 20 13

  • 24/7 bereikbaar bij spoedgevallen
  • EVM gediplomeerd personeel
  • Zowel particulieren als zakelijke markt
  • Veel kennis op het gebied van bestrijding en preventie
  • Kwaliteit en service gericht

Leefgebied woelrat

De woelrat is veel voorkomend dier in waterrijke streken van land- en tuinbouwgebieden. Het wordt ook wel het “zwarte waterratje” genoemd. Bruine ratten wonen soms ook in hollen van oevers en zwemmen eveneens vrij veel, maar blijven het liefst in de buurt van gebouwen en bij vervuild. Woelratten geven de voorkeur aan niet-verontreinigd water in betrekkelijk rustige gebieden, bijvoorbeeld langs rivieren, plassen of meren. Daarnaast komen woelratten ook op vrij grote afstand van het water voor, zoals in boomgaarden, bollenvelden en dergelijke. Hier blijven ze normaliter ondergronds. De woelrat is een uitstekende graver en zwemmer.

Voorplanting en kenmerken

De paartijd duurt van maart tot oktober. Elke draagtijd is 21 tot 23 dagen lang. De zoogperiode is twee weken en de jongen zijn na drie maanden geslachtsrijp. Een wijfje kan in een jaar 3 à 4  worpen grootbrengen van 1 tot 5 jongen.

In het water lijkt de woelrat op een bruine rat, maar zijn lichaam is duidelijk dat van een woelmuissoort met een stompe kop. De woelrat is ongeveer even groot als een bruine rat, maar valt direct te onderscheiden door de stompere snuit, de kortere staart en de glanzende, donkerbruine vacht waarin de korte, behaarde oren vrijwel verdwijnen. Het wijfje is iets kleiner dan het mannetje. Bij het zwemmen steekt de stompe snuit boven water en ontstaat er een V-vormig golfpatroon. Bij het zwemmen gebruikt de woelrat alle vier hun poten.

Schade door woelratten

Woelratten voeden zich vanuit hun ondergrondse gangencomplex door planten van onderaf naar binnen te trekken. Ook knagen zij aan zachte ondergrondse plantendelen van knol- bol- en pengewassen en wortels (dahliaknollen, aardappels, bolbloemen, witlof, peen jonge bomen etc.). Woelratten kunnen veel schade aanrichten in siertuinen.

Bestrijding van woelratten

Voor een effectieve bestrijding levert het gebruik van mollentabletten het beste resultaat op. Deze mogen alleen gebruikt worden door professionele ongediertebestrijders.

Neem contact op

Volledig vrijblijvend

SPOED? DIRECT CONTACT VIA 0622802013